Sorting
Source
Katalog księbozbioru
(2)
Form of Work
Książki
(2)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(2)
Branch
Wypożyczalnia
(2)
Author
Mendyk Jacek
(1)
Saijo Naka
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(2)
Language
Polish
(2)
Subject
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Food habits
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Powieść fantastyczno-naukowa
(1)
Powieść japońska
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
2 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 821-3 (1 egz.)
Book
In basket
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. Autorką książki jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja. Publikacja ukaże się 6 grudnia 2023 roku. Będzie ją można pobrać bezpłatnie ze strony Fundacji Bunkatura.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia
There are copies available to loan: sygn. 39 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again