Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księbozbioru
(60)
Forma i typ
Książki
(60)
Poradniki i przewodniki
(54)
Publikacje popularnonaukowe
(7)
Dostępność
nieokreślona
(36)
dostępne
(34)
tylko na miejscu
(2)
wypożyczone
(2)
Placówka
Wypożyczalnia
(38)
Filia F1
(2)
Filia Cychry
(2)
Filia Różańsko
(11)
Filia Dargomyśl
(11)
Filia Warnice
(8)
Czytelnia Dorośli
(2)
Autor
Maciąg Agnieszka (1969- )
(3)
Pustelnik Anastazja
(3)
Wolański Robert (fotograf)
(3)
Durnowska Małgorzata
(2)
Dymek Marta
(2)
Dąbrowska Beata Anna
(2)
Dąbrowska Ewa (internista)
(2)
Makarowska Magdalena
(2)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Wrona Justyna
(2)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(2)
Świątkowska Dorota
(2)
Antoniszyn Tomasz
(1)
Bailey Clare
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bernardes-Rusin Mirosława
(1)
Bieńkowska Katarzyna (1972- )
(1)
Borkowska Paulina (dietetyk)
(1)
Brodnicki Pascal (1976- ) Autor
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Błotnicka Agnieszka (1966- )
(1)
Caputa Jola
(1)
Casparek-Türkkan Erika
(1)
Ceborska-Scheiterbauer Ewa
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Cichoń Katarzyna
(1)
Coceancig Daniel
(1)
Czarkowska Iwona
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata
(1)
Döbbelin Hans Joachim
(1)
Ferdek Anna
(1)
Francuz Sabina
(1)
Greger Michael H
(1)
Guziak Maria Goretti
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Hartwig-Sosnowska Jolanta (1946- )
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Kapała Aleksandra
(1)
Kiewnarska Elżbieta (1871-1944)
(1)
Kilian-Kuźniewicz Anita
(1)
Kowalczyk Anna
(1)
Kozioł Andrzej
(1)
Kozłowska Katarzyna
(1)
Krajewska Zuza
(1)
Krawczyk Marta
(1)
Kulawik Ida
(1)
Kuźniewicz Piotr
(1)
Kwiecień Bartek
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Loftus David
(1)
Matoga Karolina
(1)
Matyjek Joanna
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Mościcka Regina
(1)
Nowak Zbigniew Tomasz
(1)
Okrasa Karol Autor
(1)
Oliver Jamie (1975- )
(1)
Orzechowska-Zeidler Iwona
(1)
Pająk Zofia
(1)
Peery Susan Mahnke
(1)
Penksyk-Kluczkowska Ewa
(1)
Pietrus-Rajman Agnieszka
(1)
Pluszka Adam
(1)
Reavis Charles (1948- )
(1)
Robertson Robin
(1)
Schenker Sarah
(1)
Siepsiak Jacek
(1)
Sot Jolanta
(1)
Starmach Anna (1987- )
(1)
Stone Gene
(1)
Stuart Paul
(1)
Szaczkus Olga
(1)
Szloser Marta
(1)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(1)
Wacław Maciej
(1)
Wielopolski Paweł
(1)
Wilson Sarah (1974- )
(1)
Wiśniewska Bogumiła (blogerka). O winie
(1)
Zasuwa Iwona
(1)
Łoszewski Grzegorz (1964- )
(1)
Łowicka Salomea
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(12)
2010 - 2019
(47)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(53)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(60)
Język
polski
(60)
Odbiorca
Dorośli
(9)
18+
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(3)
Literatura francuska
(1)
Temat
Ciasta
(10)
Zdrowe odżywianie
(6)
Zdrowe żywienie
(5)
Przepisy kulinarne
(4)
Dieta
(3)
Insulinooporność
(3)
Kuchnia polska
(3)
Potrawy
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Weganizm
(3)
Cukrzyca
(2)
Czekolada
(2)
Desery
(2)
Dieta owocowo-warzywna
(2)
Dziecko zdolne
(2)
Indeks glikemiczny
(2)
Koktajle
(2)
Kolacja
(2)
Kuchnia klasztorna
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Likiery
(2)
Obiad
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Słodycze
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
BHP
(1)
Chleb
(1)
Chorzy na nowotwór
(1)
Cukier
(1)
Cukrzycy
(1)
Desery i ciasta
(1)
Dieta Mosleya
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta lekkostrawna
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta pudełkowa
(1)
Dietetyka
(1)
Fermentacja
(1)
Gluten
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Insulina
(1)
Jelita
(1)
Kiełbasa
(1)
Kiszonki
(1)
Kucharstwo
(1)
Kucharstwo i przetwórstwo
(1)
Kuchnia amerykańska
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Kulinaria
(1)
Marihuana
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Menopauza
(1)
Mięczaki
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Nalewki
(1)
Natalia Borowik (postać fikcyjna)
(1)
Nowotwór
(1)
Odżywianie
(1)
Owoce
(1)
Pasty do kanapek
(1)
Pieczywo
(1)
Potrawy wegańskie
(1)
Potrawy wegetariańskie
(1)
Potrawy wielkanocne
(1)
Potrawy świąteczne
(1)
Przechowywanie żywności
(1)
Przepisy
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Rodzina
(1)
Ryby
(1)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
Skorupiaki
(1)
Skład diety (ekologia)
(1)
Syrop (żywność)
(1)
Słowianie
(1)
Warzywa
(1)
Weed pairing(parowanie chwastów)
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wielkanoc
(1)
Winiarstwo
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Wypieki
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Ziołolecznictwo
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Śniadanie
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(2)
Ojciec Mateusz (serial telewizyjny)
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Afryka
(1)
Ameryka
(1)
Azja
(1)
Eurazja
(1)
Europa
(1)
Sandomierz (woj. świętokrzyskie)
(1)
Włochy
(1)
Gatunek
Powieść obyczajowa
(5356)
Wiersze
(4460)
Powieść
(4276)
Opowiadania i nowele
(2931)
Kryminał
(1538)
Książka kucharska
(-)
Romans
(1247)
Podręczniki akademickie
(1073)
Wydawnictwa popularne
(1011)
Thriller
(1000)
Powieść polska
(873)
Opracowanie
(814)
Powieść historyczna
(775)
Bajki i baśnie
(732)
Broszura
(639)
Fantasy
(628)
Biografia
(617)
Sensacja
(539)
Publikacja bogato ilustrowana
(532)
Poradnik
(511)
Fantastyka
(498)
Powieść amerykańska
(491)
Pamiętniki i wspomnienia
(470)
Wydawnictwa dla dzieci
(467)
Poradniki
(457)
Literatura piękna dla dzieci do 8 l.
(399)
Artykuł z gazety
(397)
Podręczniki
(395)
Biografie
(392)
Powieść przygodowa
(392)
Antologia
(391)
Książka obrazkowa
(386)
Audiobooki
(381)
Powieść psychologiczna
(354)
Poezja polska
(347)
Reportaż
(326)
Pamiętniki polskie
(323)
Fraszki
(321)
Książki dla małych dzieci
(306)
Saga rodzinna
(279)
Antologie
(256)
Powieść angielska
(236)
Materiały pomocnicze dla szkół
(235)
Podręcznik
(230)
Publikacje dla dzieci
(223)
Powieść biograficzna
(222)
Powieść kryminalna
(216)
Książka zabawka
(214)
Komiks
(209)
Literatura polska
(201)
Przypowieść
(200)
Opowiadanie polskie
(188)
Encyklopedie
(187)
Pieśń
(181)
Publicystyka
(179)
Publicystyka polska
(177)
Dokumenty dźwiękowe
(170)
Monografia
(161)
Albumy
(153)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(145)
Literatura piękna dla dzieci 9-10 l.
(144)
Opowiadanie dziecięce polskie
(142)
Materiały pomocnicze
(140)
Książki mówione
(139)
Powieść sensacyjna
(139)
Literatura piękna dla młodzieży 11-14 l.
(138)
Esej
(131)
Encyklopedie polskie
(120)
Powieść erotyczna
(117)
Materiały konferencyjne
(115)
Encyklopedia
(109)
Dramat polski
(106)
Praca zbiorowa
(103)
Horror
(99)
Wywiady
(99)
Powieść francuska
(98)
Książki zabawki
(96)
Wywiad dziennikarski
(96)
Lektura z opracowaniem
(95)
Przewodnik turystyczny
(95)
Romans historyczny
(92)
Powieść młodzieżowa polska
(90)
Powieść niemiecka
(89)
Materiały pomocnicze dla szkół ponadgimnazjalnych
(88)
Tragedia
(88)
Poezja dziecięca polska
(85)
Treny
(85)
Literatura dziecięca polska
(83)
Komedia
(79)
Przepisy kulinarne
(78)
Ćwiczenia i zadania
(74)
Pamiętniki amerykańskie
(73)
Pamiętniki angielskie
(73)
Poemat
(73)
Powieść obyczajowa dla młodzieży
(72)
Przewodniki turystyczne
(72)
Dramat (gatunek literacki)
(71)
Felieton
(69)
Sonety
(69)
Reportaż polski
(66)
Powieść fantastyczna
(65)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(54)
Medycyna i zdrowie
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
60 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
"Przysmaki Ojca Mateusza" to kilkadziesiąt sprawdzonych przepisów na znakomite dania Natalii, gospodyni z serialowej plebanii w Sandomierzu i smaczne potrawy kuchni regionalnej. A na deser - zapiski z pamiętnika Natalii, czyli coś dla wielbicieli serialu: zabawne opowieści, z których dowiesz się więcej o ojcu Mateuszu, Pluskwie, aspirancie Noculu oraz innych bohaterach "Ojca Mateusza".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu, rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i wzorem Chińczyków uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Warnice
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Cychry
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Dargomyśl
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Na stronie tytułowej pseudonim autorki, nazwa: Elżbieta Kiewnarska. Na stronie tytułowej oryginalny adres wydawniczy podstawy wydania: Warszawa : Towarzystwo Wyd. Bluszcz, 1929 oraz seria: Życie Praktyczne : wydawnictwo poświęcone sprawom prowadzenia domu i gospodarstwa kobiecego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Różańsko
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Konopne gotowanie / stonerchef Anita Kilian-Kuźniewicz, Piotr Kuźniewicz. - Wydanie I - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 255,[1] stron : ilustracje ; 24cm.
Na okładce : Nie tylko dla wielbicieli marihuany
Marihuanę wykorzystywano w kuchni od zarania dziejów. Jednak dopiero teraz podbija ona kulinarny świat. Jedzenie terapeutyczne działa dwustopniowo: po pierwsze wspomaga walkę z chorobami dzięki substancjom leczniczym, a po drugie poprawia humor i łagodzi stres. Korzyści zdrowotne spożywania marihuany w posiłkach zostały naukowo udowodnione. Konopne gotowanie to jedyne takie kompendium. Znajdziesz w nim pełną, usystematyzowaną i podaną w bardzo przystępny sposób wiedzę na temat marihuany. Dzięki tej książce: dowiesz się, jak uzyskać receptę na medyczną marihuanę i jak to lekarstwo przyjmować, poznasz przepisy na potrawy, które kuszą oczy, cieszą brzuchy i śnią się po nocach – a są to sny piękne ????, odkryjesz bazowe ekstrakcje z użyciem suszu konopnego – stąd już tylko krok od tworzenia własnych kompozycji, przeniesiesz się do świata weed pairingu – nauczysz się łączyć składniki swoich ulubionych dań z terapeutyczną rośliną, która zaskakuje różnorodnością aromatów, wyniesiesz swoje kulinarne umiejętności na wyżyny. Stonerchefowie to prawdziwi eksperci w dziedzinie konopnego gotowania. Dzielą się swoimi sekretami i recepturami na: kofty wołowe z miętową rajitą, płonący makaron z sosem serowym, ptysie ze śmietaną mango pod truskawkową kruszonką, chałwę z miodem, pistacjami i truskawkami. Poznaj fantastyczne smaki, jakich nie spotkasz nawet w najlepszych restauracjach, i wyrusz w podróż do kulinarnego Disneylandu!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kaszoterapia / Anna Kowalczyk, Tomasz Antoniszyn. - Kraków : Wydawnictwo M, 2017. - 255 stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Na okładce : Nasza kasza inspiruje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta odkwaszająca / Katarzyna Kozłowska. - Warszawa : Wydawnictwo RM, 2020. - 231 stron : ilustracje ; 24 cm.
Zmęczenie, osłabienie mięśni i kości, bóle głowy, obniżony nastrój, problemy ze snem, kłopoty trawienne to tylko niektóre z objawów zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, a także efektów stosowania źle zbilansowanej diety. Dzięki naturalnym procesom zachodzącym w organizmie pH naszego ciała jest utrzymywane na stabilnym poziomie. Czasem dochodzi jednak do sytuacji, gdy równowaga kwasowo-zasadowa zostaje zachwiana. Nieprawidłowa dieta może wpływać na pogorszenie funkcji organizmu, a także skutkować większym ryzykiem poważnych chorób. Jak zatem zadbać o właściwe pH naszego organizmu? Które produkty działają kwasotwórczo? Jak komponować posiłki, by proporcje poszczególnych składników były prawidłowe? Czy to prawda, że kwaśne produkty wcale nie są zakwaszające? W książce znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety odkwaszającej oraz prozdrowotnego stylu żywienia, a także przepisy na łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe potrawy, dzięki którym zadbasz o równowagę kwasowo-zasadą swojego ciała. Katarzyna Kozłowska absolwentka studiów na kierunku dietetyka i pasjonatka zdrowej kuchni. Od lat zajmuje się zdrowym odżywianiem i edukacją żywieniową. Szczególnie interesuje się wpływem diety na urodę i dobre samopoczucie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Roślinnie, prosto, szybko i zdrowo.
Sto tradycyjnych polskich potraw w wersji wegańskiej – roślinnie, prosto, szybko i zdrowo. Chcesz zrezygnować z produktów zwierzęcych, ale nie wyobrażasz sobie niedzielnego obiadu bez rosołu i schabowego z mizerią? Jesteś weganką lub weganinem, ale tęsknisz za smakami dzieciństwa i brakuje ci pierogów ruskich, naleśników, pomidorowej z makaronem, kaszanki, wątróbki, flaków, bigosu? Szukasz odchudzonych, unowocześnionych albo bezglutenowych wersji babcinych przepisów? Ta książka jest dla ciebie!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia F1
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dargomyśl
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian! Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone! Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. Książka nagrodzona w kategorii Prix de la Littérature Gastronomique – przyznawanej autorom wybitnych pozycji literackich o tematyce gastronomicznej przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciasta i desery Siostry Salomei / Salomea Łowicka. - Kraków : Wydawnictwo WAM, 2017. - 226, [6] stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
U góry okładki : poleca Siostra Anastazja
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Różańsko
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Dargomyśl
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Warnice
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dom pełen miłości : przepisy na cztery pory roku / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2021. - 351, [1] strona : fotografie, portrety ; 25 cm.
Witaj Ukochana Przyjaciółko mojego serca! Napisałam tę książkę niemal jak list do Ciebie, w którym pragnę podzielić się dobrem i życiowym doświadczeniem. Pomysł na tę książkę zrodził się wśród moich czytelniczek i uczestniczek warsztatów. To one wymarzyły sobie książkę z przepisami na cztery pory roku, dla całej rodziny, na wszystkie okazje. A ja chciałam spełnić ich marzenie. I tak oto powstała książka pełna miłości, ciepła, inspiracji, z przepisami na dania zarówno dla wegetarian, jak i dla osób, które jedzą drób zagrodowy czy dzikie ryby. W naszych rodzinach są przecież osoby w różnym wieku, o różnych preferencjach. To książka stworzona w domu, który jest sercem mojego wszechświata. Dzielę się zatem z Tobą także przepisem na stworzenie domowej przestrzeni, w której miłość rodzinna będzie się rozwijać. Wierzę, że zgodna, ciepła, kochająca się rodzina jest fundamentem szczęścia każdego z nas. Z miłością Agnieszka
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak miłości / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Agnieszka Maciąg i Robert Wolański. - Wydanie 1. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2014. - 325, [3] strony : ilustracje (głównie kolorowe) ; 25 cm.
W trzeciej książce autorki znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu potrawy – mnóstwo pomysłów na śniadania, kolacje, przekąski i desery.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak życia / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański i Agnieszka Maciąg. - Wydanie 2. - Kraków : Wydawnictwo Otwarte, 2017. - 349, [3] strony : fotografie ; 25 cm.
W "Smaku życia" piszę o moim dzieciństwie u boku wspaniałych kobiet w kuchni - mamy i babci - które uczyły mnie gotować. Dzielę się również swoimi odkryciami i przywiezionymi z różnych stron świata przepisami na szybkie, proste i zdrowe dania. Wiele z nich stało się kultowymi potrawami dla czytelniczek moich książek, jak na przykład ulubiona zupa pomidorowa mojego syna Michała, tarta cytrynowa, śledzie mojej mamy czy łosoś teriyaki. Wtedy już skłaniałam się ku diecie wegetariańskiej, ale nadal na moim stole pojawiały się ryby, czasem drób. Zachowałam te przepisy w uaktualnionym wydaniu "Smaku życia" i dodałam zupełnie nowe, a starym nadałam współczesny, jeszcze zdrowszy "szlif".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta flexitariańska została okrzyknięta jedną z najzdrowszych diet na świecie. Wprowadzając ją, możesz uchronić się przed rozwojem chorób serca, nowotworów, cukrzycy i otyłości. A jeśli cierpisz na insulinooporność, możesz z jej pomocą poprawić wyniki badań i pozbyć się przykrych objawów. Co jednak nie mniej ważne, ta dieta jest różnorodna i pyszna! - podstawowe informacja na temat insulinooporności - wiedza na temat wpływu ograniczenia mięsa w diecie na twój organizm - praktyczne wskazówki, które pozwolą ci wprowadzić więcej ruchu - jadłospisy na 8 tygodni
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Warnice
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodkości w insulinooporności / Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. - Wydanie I. - Łódź : Wydawnictwo Feeria, 2019. - 276, [4] strony : fotografie, ilustracje ; 21 cm.
Na okładce: 100 przepisów bez dodatku cukru!
Słodko i zdrowo - czy to możliwe? Czy potrafisz wyobrazić sobie życie bez słodkości? To chyba niemożliwe... ale od dawna wiadomo, że cukier nie krzepi, a szkodzi. Chcesz go ograniczyć? A może już polecono ci, by go usunąć z diety? Ratunku! Jak żyć bez pysznych ciast i słodkich przekąsek? Na szczęście nie musisz z nich całkowicie rezygnować, nawet jeśli zmagasz się z nadwyżkowymi kilogramami, insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Dowodzą tego autorki Słodkości w insulinooporności, podkreślając, że to właściwe nawyki i umiar są fundamentem zdrowej diety. Żeby jednak uchronić się przed negatywnymi konsekwencjami jedzenia słodyczy, musisz wiedzieć, kiedy i na co możesz sobie pozwolić. Autorki podpowiadają: - co robić, żeby móc korzystać ze słodkich przyjemności - jakie słodycze można bezkarnie jeść i w jakich ilościach - jak odzwyczaić się od cukru dodanego - czego używać zamiast cukru W książce znajdziesz także całą masę prostych i szybkich przepisów na smakołyki, którymi będziesz mogła się delektować bez poczucia winy. Zajadając zdrowe (i słodkie) alternatywy dla sklepowych bomb kalorycznych, poprawisz swoje zdrowie, wysmuklisz sylwetkę i zyskasz świetne samopoczucie! Czy można chcieć czegoś więcej?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nalewki : likiery, syropy, koktajle / Joanna Matyjek. - Wydanie I. - Warszawa : Zwierciadło, 2022. - 271, [1] strona : fotografie, ilustracje ; 25 cm.
(Sama Słodycz)
Autorskie przepisy Joanny Matyjek na domowe nalewki, likiery, koktajle, syropy, a także na lemoniady, konfitury czy…kostki lodowe z kwiatami. Ponad 60 przepisów na np. dereniówkę, miodówkę z Rościna, nalewkę z niewielkich, lekko owłosionych owoców czyli agrestówkę, nalewkę z jagód, jarzębiny, rabarbaru, ale też wiśnie w rumie, sangrię, truskawkową margaritę czy piwo bezalkoholowe z syropem Lady Gray, konfiturę z róży albo kostki lody ziołami lub kwiatami. Autorka dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami, ale także tymi najciekawszymi i zebranymi i zasłyszanymi od znajomych, którzy swoje receptury testują od lat. Sąsiadka Elunia podaje przepis na nieziemską cytrynówkę a pan ochroniarz Piotr nalewkę z pigwy przy okazji opowiadając czasem zabawne rady np. jak zrobić orzechówkę z całymi orzechami zamkniętymi w butelce.  Domowe nalewki, likiery i syropy można przygotować niemal ze wszystkich dostępnych nam owoców, warzyw i ziół… a także korzystając z darów dzikiej przyrody - łąk i lasów: jagód, jarzębiny, pędów sosny, mięty.  Proste przepisy, z których można wyczarować wyrafinowane smaki polecamy zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych w przyrządzaniu nalewek. Każdy znajdzie coś dla siebie lub skonfrontuje swój własny sposób z radami autorki. Wystarczy spróbować i pozwolić się uwieść zapachom i kolorom letnich owoców, odczekać chwilę a potem już tylko delektować się napojami. W książce nie zabraknie opowieści o właściwościach zdrowotnych owoców, porad i ciekawostek. 
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Warnice
Brak informacji o dostępności: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej